2011. március 30., szerda

A cigánygyilkosságok

A radikális oldalon botladozó botcsinálta újságírók közül (igen, én amolyan botcsinálta újságíró vagyok) talán egyedüliként voltam (és vagyok), aki nagy figyelemmel követi az ún. cigánygyilkosságokkal kapcsolatos minden hírt, eseményt, legyen szó akármilyen apróságról.

Néhány személyes érvem, elképzelésem, illetve „érzéslenyomatom”, ami az elmúlt napokban ismét fellángoló viták kapcsán eszembe jutott:

Egyrészt a kételkedés alapvető emberi jog. Mint újságírónak – én úgy gondolom – egyenesen kötelességem a kételkedés. Ennélfogva: első perctől kételkedtem abban, hogy a valódi tetteseket kapták volna el. Ma megnéztem a Hír tévé dokumentumfilmjét, és láttam, nem vagyok ezzel egyedül, az áldozatok rokonai között is vannak, akik ebbéli kételyüket megfogalmazták. Sok radikális oldalon álló ismerősöm is írt már levelet (a hivatalos e-mail címem: geyer@gmx.us), mondván, hogy miért kételkedek, miért „védem a mundért”, amikor biztos, hogy ők voltak a valódi tettesek. Nos, ma már én is hajlok arra, hogy ezt higgyem, azonban újságíróként elemi kötelességem az ellenkezője mellett érvelni, mindaddig, amíg a hivatalos ítélet meg nem születik. Ez lenne az ártatlanság vélelme, ami ugye a négy debreceni srác esetében nem igazán áll fent. Én inkább ehhez tartom magam.

Amúgy pedig: az egész ügy annyi sebből vérzik, hogy jogosnak érzem azt, ha kérdésekkel állok elő. Ilyen problémám a titkosszolgálati szál, amelyet érdekes módon a vádirat szinte nem is említ, annyira mellékes információvá vált, hogy igazán idegesítő. Személy szerint én bármit kinézek a Gyurcsányhoz hűséges titkosszolgálati vezetőkből, azt is, hogy tudtak róla, azt is, hogy ők rendelték meg, azt is, hogy nem a debreceni srácok voltak, hanem valaki más, bármit, és a bárminek az ellenkezőjét is. A cigánygyilkosságok valódi tettesein túl inkább ez érdekel. Vajon tényleg rájátszott a Gyurcsány-féle hatalom arra, hogy egy magyar-cigány polgárháborút robbantson ki? Megjegyzem, ezzel a sejtésemmel sem vagyok egyedül, az áldozatok egyikének rokona is hasonló megjegyzéseket tett.

Ugyanis, amennyiben megalapozott az a gyanú (és szerintem ez eléggé megalapozott, nem csak egy sima összeesküvés-elmélet), hogy a Gyurcsány-kormánynak volt egy ilyen forgatókönyve, jelesül, hogy etnikai konfliktusokat szít saját érdekében (pl. hatalom megtartása, szükségállapot kihirdetése és a választások elodázása, stb.), akkor egy igazán ijesztő kép rajzolódik ki előttünk.

A kép pedig így néz ki: egy demokráciában nem sikerült megakadályozni azt, hogy csalással (valós gazdasági adatok eltitkolása a választók szándékos megtévesztésének céljából) kormányra kerüljön egy olyan csoport, amelyik előbb ráront az ország népére (2006), majd a cigány kisebbségnek többség elleni feltüzelésének érdekében attól sem riad vissza, hogy hagyja (elősegítse, megrendelje, végrehajtsa – az olvasó lelkiségének megfelelőt válassza ki majd, legyen oly kedves) megtörténni a cigánygyilkosságokat.

Nos, a fenti kép borzalmas, ezt lássuk be. Amennyiben ennek van alapja, akkor kijelenthetjük, Magyarországon nem működik az állam, legalábbis nem a demokratikus elveknek megfelelően. Hozzáteszem: Amerikában egy hasonló esetben magas rangú vezetők, talán miniszterek feje hullna porba, a sajtó sem lenne oly elnéző az óceánon túl, mint náluk. Igaz, náluk nincs médiatörvény…

Továbbá: akárhányszor szóba került egy bűnelkövető cigány származása, szinte azonnal megjelentek az önjelölt pszichiáterek, szociológusok stb., hogy megmagyarázzák a mélyszegénységet, mint elfogadható indítékot, a többségi társdalom kirekesztő, rasszista magatartását stb. Gondolom már mindannyian ismerjük a hazai közbeszéd ezen műfaját. Nos, valahogy nem törik magukat újabban ezek a szociológusok és egyéb állatfajták, hogy kielemezzék: mi vesz rá egy becsületes munkáscsaládból származó, amúgy képzett (egyikőjük jazz-konzervatóriumba járt, ami nem épp rasszista cigánygyilkosképző), az életet szerető, családos, vagy családalapítás küszöbén álló, nem gazdag (azaz nem valami úri hobbi az indíték) magyar fiatalokat, hogy gyilkolásra adják fejüket?

Azt gondolom, hogy az a társadalom, ahol ilyesmi megtörténhet, ráadásul komoly titkosszolgálati háttérrel (vagy a szolgálatok hibájából – ez is egy variáció), ott bizony nagy baj van. Ahol egy fiatalember, aki még Izraelben is dolgozik huzamosabb időt, hogy biztosítsa itthon megélhetését, mégsem találja meg számítását, gyereke születik, de ennek dacára belemegy egy gyilkosságsorozat végrehajtásába, nos, ott, abban a társadalomban óriási bajok vannak.

Mindenhol van olyan, aki elégedetlen az állammal, annak szerveivel, a közbiztonsággal, az élettel, az adókkal stb. Azonban ritka az, hogy nem bolond emberek összeállnak, hogy vad gyilkolászásba kezdjenek, ráadásul mindezt igazságosnak érzik. (A vádirat szerint az állam tehetetlensége miatt kialakult igazságtalanságokat próbálták helyrehozni.)

Azt persze nem állítom, hogy igazságosak voltak a fiúk – gyereket megölni bűn, és ebben mese nincs, ölni sem épp keresztényi –, de hogy nem bolondok, nem szórakozásból fogtak neki, az biztos.

A cigánygyilkosságok esete egy valamire rá kéne vegyen minket, magyarokat, pártpolitikai hozzáállástól, minden egyéb jellemzőtől függetlenül. Arra, hogy gondolkozzunk el jó mélyen saját, környezetünk, nemzetünk szerepéről, lehetőségeiről, arról, hogy mit gondolunk az államról, annak kötelességeiről, egyszóval, újra kell gondolnunk mindent, amiről azt hittük, hogy az utóbbi húsz évben sziklaszilárddá megépítettük.

5 megjegyzés:

  1. Üdvözletem Geyer!

    Én nem tudom ki követte el a gyilkosságokat, de az ítélet szempontjából majdnem mindegy is, hiszen a fontos ügyekben a bíró úgy dönt Magyarországon, ahogyan fizetnek neki, ergo maga a bírósági ítélet egy szakadt rongyot nem ér, arról nem is beszélve, hogy milyen erkölcsi joggal rendelkezik az a bíróság, amely gyilkosokat, rablókat, nemi erőszaktevőket ment fel vagy éppen ítél nevetségesen alacsony ítéletekkel.

    Én nem hiszek sem a bíróságban, sem a rendőrségben, sem ebben a politikában, sem ebben a demokráciában. Gondolj bele, milyen az a demokrácia, az a jogrend, vagy egyáltalán az az ország, amiben a törvények csak a többségre vonatkoznak és törvény szigora is csak ránk sújt le. A törvényeket itt nem védelmünkre, hanem bilincsünknek hozták. Milyen az a rendőrség, amely csak rajtam tart rendet, de megvédeni nem hajlandó? Milyen az a politika, amely semmivel nem törődik, csak a saját hasznával? És leginkább milyen az a demokrácia, melyben mindezek megtörténhetnek?
    Itt nincsen demokrácia, itt nincsen független bíróság, de még rend sincsen. Van helyette agymosás, szájkosár és kényszer.

    Ne sajnáld az áldozatokat, a cigányok nem emberek, és nem is hajlandóak úgy élni. Még tettetni sem. Mindenhova pusztulást, szennyt és brutalitást visznek. Ne tévesszen meg a látszat, ezek nem emberek, olyanok, mint a patkányok és úgy is viselkednek, mindegy, hogy gyerek-e vagy felnőtt.
    A kereszténység meg hát... Meghajolok én Isten előtt, csak jöjjön elém, hogy meghajolhassak. Mert hát elfelejtett minket, már több, mint 500 éve.

    Geyer, ne mérd az erkölcsöd a hithez, mert az csak azok mércéje, akiknek magyarázat kell, miért viselkedjenek így, vagy miért viselkedjenek úgy, mérd inkább magadhoz. És legfőbb képen, ne mérd a jogot és az igazságot a törvényekhez és a bírósághoz, de szerintem ezt te is tudod. Sőt, minden mást is amit leírtam. Csak néha jól esik leírni dolgokat, kicsit jobban érzi magát tőle az ember.
    A bejegyzés meg jó, mint eddig mindig, így tovább.

    VálaszTörlés
  2. Szia Flórián!

    Bátor ember vagy. Szókimondásodért sokan nem fognak szeretni az oldaladon. Amit például az ideiglenes emigrálásról írtál, akár egy liberális is megfogalmazhatta volna. Gratula a sorokért, a nyíltságért!

    A cigánygyilkosságok borzalmasak, de nem jelellemzőek. A média ne tud felettük napirendre térni, míg plö a pedofil állatokat hagyják garázdálkodni. 4 éveket kapnak... Kasztrálás helyett.

    TTYM: a cigányok sorsa és stílusa a többségen IS múlik. Ugyanolyan sokarcúak mint mi. Valamikor, még a Kádár-rendszer alatt is be tudtak illeszkedni. Cigány zenészek örökítették át a magyar nótát.

    A debreceni gyilkosok indítékai tényleg kérdésesek... GyuFa mindenre képes volt. Lehet hogy egy nagy és kegyetlen kavarás volt az egész, de azt se feledjük el: sok emberben van, felhalmozódhat gyilkos indulat. Nem mindig alaptalanul. A cigányságnak is megvan a maga söpredéke, sajnos sokan, akiket ki kellene tenni az országból. A többit viszont segíteni és nevelni!

    2011. április 2. 0:45
    Profilkép hozzáadása

    VálaszTörlés
  3. Én úgy tudom minden teremtmény akinek az élet feltételeit (ezáltal az életét) megnehezíti egy másik teremtmény kölykén végzi az első munkát hisz az a jövő...miért kell félteni az ártó teremtmény kölykét? Ha természet filmet néznénk senki nem lepődne meg de tudom mi emberek vagyunk és felsőbbrendűek meg nem is állatok csak gondoltam a sok természetfilm mellett ezt megemlítem. Viszont én nem féltem a gyerekem jövőjét kockáztató teremtményeket akár a kölykeit eltávolítani bármelyen sötétből is bújjék elő...Ezt a hivatásosokra kéne bízni hisz ők lövik ki a veszély vadat kötelességből de hát ha nem teszik, kérem.


    Ui.: A leírtak szórakoztató jelleget képviselnek csak és persze a szabad értelmezés jogát fenn tartom mindenkinek de az már az Ön dolga kedves olvasó. :)

    VálaszTörlés
  4. Ezek a gyilkosságok azért olyan gyanúsak, mert a letartóztatásokkor szinte semmilyen olyan tárgyi bizonyítékkal a hatóságok nem rendelkeztek, amik valóban tárgyi és bizonyítékok lettek volna, és amik alapján a letartóztatásokat elrendelhették volna. Konkrétan pl. találtak néhány falba rejtett sörétes puskát. Ez azonban nem lehet súlyos tárgyi bizonyíték, mert ez a valami nagyon sok embernek rendelkezésére áll, a kilőtt sörétek pedig nem huzagoltak, azaz nem visszakereshetők.

    Egy bűnügy bírósági tárgyalása, illetve az ezt megelőző rendőri vizsgálat esetén azonban a tárgyi bizonyíték megléte vagy megtalálása egy abszolúte perdöntő jogi kérdés.

    A nyomozás célja ezek beszerzése, melyek bizonyítottsága esetén letartóztatás foganatosítható, aminek következménye egy törvényes tárgyalás lehet. Viszont itt a bizonyítékokat ma, a letartóztatások után próbálják beszerezni, amiket mellesleg még mindig nem szereztek be, csak akarnak, addig pedig valamiféle kicsalt vallomások alapján végzik a bírósági munkát.

    A szerencsétlen fogvatartottakra iszonyatos lelki nyomást gyakorolnak, hitegetik őket, akaratilag legyengítik, teljes mértékben izolálják. Ezzel megtörhetik még az oroszlánt is. Ezt alkalmazták egyébként valaha az amerikaiak és angolok pl. Höss-el, az auschwitzi koncentrációs tábor valahai parancsnokával szemben is. A szerencsétlen megzavarodott, aztán mindent “bevallott”. Magyarul hatalmas marhaságokat mondott, amiken ma már nevetnek az emberek, ezért borzalmasan kellemetlenek.

    Ezek a vádlottak valóban nem lehettek kellemes emberek. Kidobólegények voltak többségükben, vagyis nem éppen kedves, udvariasságukról híres úriemberek. Én személy szerint nem kedvelem az ilyeneket, mert világéletemben mindig meg akartak verni. Mit szeressek az ellenségeimen. Bár ezekkel semmiféle személyes kapcsolatom nem volt, tehát személyes ellenségeim sem lehettek.

    De elítélni őket azért, amit nem követtek el, mert nem követhettek, hiszen még ma sincs ellenük semmiféle döntő bizonyíték, azért talán még sem kellene. Ha lenne, már eldicsekedtek volna vele. Nyugodjunk meg, tudnánk róla. Majd a polgárjogiak nem vernék nagydobra? Ugyan már. Mást se tudnak.

    Ezért kijelenthető, hogy a cigánygyilkosságok jelenlegi vádlottai nem követhették el a számukra felrótt szörnyű bűneseteket, tehát nem gyilkoltak, mert nem gyilkolhattak, ennél fogva nem gyilkosok.

    Akkor miért tartják őket még mindig fogva börtöneik mélyén?

    Mert a polgárjogi harcosoknak a tipikus elkövető tipikus megbüntetése kell. Mint a hollywoodi filmekben. Színház az egész. Ne higyjünk nekik. Hazudnak. Ők csak be akarják bizonyítani, hogy az ilyen rockot és heavy metált hallgató nagydarab, copfba kötött hajú magyar srácok mind gyilkosok, pusztulniuk kell, és amint látható: pusztulnak is.

    Követelem a felmentésüket!

    VálaszTörlés
  5. Szia

    Nagyon jól írsz:) Tetszik, hogy elért a "liberalizmus " e fajta pozitív szele.

    VálaszTörlés